Hefra, nóż, widelec, łyżka…

Hefra, nóż, widelec, łyżka

Nóż, widelec, łyżka, czyli o dobrych manierach przy stole

 

Na co dzień większość z nas wie, jak posługiwać się sztućcami. Nie zastanawiamy się nad tym, czy robimy to prawidłowo. Jednak wybierając się na ważne spotkanie, uroczysty obiad czy kolację, warto wiedzieć, jak korzystać z zastawy stołowej zgodnie z zasadami dobrych manier.

Nóż, widelec i łyżka, to sztućce, których każdy z nas używa praktycznie codziennie. Jednak czy używamy ich zgodnie z zasadami savoir-vivre?

 

Niezależnie od charakteru spotkania oraz zaplanowanych w menu potraw według podstawowych zasad savoir-vivre sztućce zawsze są układane według pewnej kolejności oraz według zaplanowanych dań. Zaczynamy od zewnątrz, a wraz z kolejno serwowanymi potrawami sięgamy po sztućce znajdujące się bliżej talerza. W zależności od rodzaju przyjęcia oraz zaplanowanych w menu potraw, możemy wyróżnić dwa typy ułożenia nakrycia – podstawowe i rozszerzone. W przypadku nakrycia podstawowego, na stole znajdziemy zazwyczaj sztućce przyszykowane na menu składające się z trzech dań: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego oraz łyżeczka i widelczyk deserowy. Idąc kolejno od zewnątrz po prawej stronie będzie leżała łyżka, obok niej nóż ostrzem skierowany w lewą stronę. Natomiast po lewej widelec. Łyżeczka oraz widelczyk do ciast będą znajdować się u góry talerza, ułożone równolegle do siebie, trzonkami w różne strony – trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka w lewo.  Jeśli do posiłku podane będzie pieczywo i masło, zostaną one ustawione po lewej stronie wraz z osobnym nożem do masła.
Warszawa Hefra sztućce

 

Posługiwanie się sztućcami

 

Podczas jedzenia widelec powinien znajdować się w lewej dłoni, a nóż w prawej. W przypadku osób leworęcznych sytuacja wygląda odwrotnie. Trzymając nóż palec wskazujący nie powinien dotykać ostrza noża. Natomiast trzymając widelec palce powinny znajdować się powyżej wybrzuszenia widelca. Jedząc łyżką i widelcem nie wkładamy ich w całości do ust, do konsumpcji używamy jedynie ich końców. Nożem jedynie kroimy potrawę.

 

 

Odkładanie sztućców po posiłku

 

Używane sztućce nie powinny ponownie zetknąć się z obrusem, nie należy ich również opierać o brzeg talerza. Po spożytym posiłku należy odłożyć je na talerz. Sposób odkładania sztućców ma swoją symbolikę w zależności od tego, czy skończyliśmy posiłek, czy mamy jedynie przerwę w jedzeniu.  Ułożone równolegle, wskazując godzinę piątą oznaczają koniec konsumpcji. Natomiast, jeśli chcemy jedynie zrobić sobie przerwę należy ułożyć sztućce prostopadle do siebie. Z kolei ich skrzyżowanie oznacza prośbę o pozostawienie pustego talerza w celu wzięcia dokładki.